ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ

Η σελίδα ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ παρουσιάζει άτομα με σημαντική προσφορά στην ιστορική έρευνα, τη λαογραφία, τη λογοτεχνία και γενικά τον πολιτισμό. Κερκυραίοι με ιδιαίτερη αγάπη για  τον τόπου μας που έχουν συνδέσει την δημιουργικότητά τους με την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία.Όλοι τους αρωγοί στην προσπάθεια για την διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς.



ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ  ΚΩΣΤΑΣ



ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ  Φ. ΣΤΕΛΙΟΣ

Από την εκδήλωση προς τιμή του 8 Αυγούστου  2015.
Ο συγγραφέας Στέλιος Γραμμένος
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στο χωριό Σιναράδες, από πατέρα Σιναραδίτη και μητέρα Κορακιανίτισσα. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε ανάμεσα στα δύο αυτά χωριά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διορίστηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου εξάντλησε την ιεραρχία. Ως στέλεχος του Υπουργείου αυτού, συμμετείχε στην Κεντρική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης της ένταξης της Χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σε θέματα διακίνησης πληθυσμού.  Η εμπειρία του στο Υπουργείο αυτό στα εν λόγω θέματα, του έδωσε τη δυνατότητα να συγγράψει το επιστημονικό του έργο "Το Δίκαιο της Ελληνικής Ιθαγένειας" που έτυχε μέχρι σήμερα πέντε αλλεπάλληλων εκδόσεων. Συνέγραψε επίσης τη Γενεαλογία του που αναφέρεται σε προσωπικές και οικογενειακές διαχρονικές μνήμες. Παράλληλα δημοσίευε, κατά καιρούς, σε εφημερίδες Κερκυραϊκού ενδιαφέροντος, αφηγήματά του, με θέματα παρμένα, κατά κύριο λόγο, από τη ζωή και την παράδοση των δύο χωριών της καταγωγής του. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει αφηγήματα που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ορισμένα από εκείνα που έχουν ήδη δημοσιευθεί, καθώς και σελίδες από τη Γενεαλογία, που κατά την κρίση του συγγραφέα, παρουσιάζουν ευρύτερο ενδιαφέρον. (Από το βιβλίο)

Ανάμεσα Κουκουρίτσας και Ακλερής" - Στέλιος Φ. Γραμμένος
Ο Στέλιος Γραμμένος ήταν πάντα ένα ενεργό μέλος της κοινότητας των δύο χωριών της καταγωγής του - Σιναράδων και Κορακιάνας - θέτοντας όλες τις δυνατότητες που του προσφέρονταν στην εξυπηρέτηση των κοινών στόχων και επιδιώξεων κάθε μορφής προόδου στα χωριά μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ήταν εκείνος που πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συλλόγου των Σιναραδιτών της Αθήνας και υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του, αλλά και εκείνος που ως στέλεχος της Νομαρχίας Φλώρινας, φρόντισε να μετακληθεί εκεί - πρώτη φορά και της ιδρύσεως της - η νεοσύστατη τότε Φιλαρμονική της Κορακιάνας. Η λαμπρή εμφάνισή της στη Φλώρινα, γέμισε όλους με αισιοδοξία και σημάδεψε την παραπέρα λαμπρή της πορεία.
Από την άλλη, αξιοποιώντας το ταλέντο του στο γραπτό λόγο, παρουσίαζε κατά καιρούς σε έντυπα Κερκυραϊκού ενδιαφέροντος, πολύ χαρακτηριστικά κείμενα στα οποία αποτυπωνόνταν, κυρίως, γεγονότα και καταστάσεις της ζωής, της παράδοσης των εθίμων και της δράσης στα χωριά μας, που τώρα πια έχουν εκλείψει, ζωντανεύοντας νοσταλγικές αναμνήσεις για τους μεγαλύτερους και ανοίγοντας παράθυρο για τους νεώτερους, για να μπορούν να αντιλαμβάνονται, όχι μόνο το ξεχωριστό, αλλά και την καθημερινότητα των ανθρώπων της γενιάς τους που προηγήθηκαν. Κι όλα αυτά με μια γλώσσα ρέουσα, όπως το νερό της πηγής, διανθισμένη από λέξεις της ντοπολαλιάς μας.
Με την παρούσα έκδοση, ο συγγραφέας, μας παρουσιάζει επιλεγμένα κείμενα από εκείνα που έχουν δημοσιευτεί, αλλά και πρωτοδημοσιευμένα, της αυτής πάντα θεματολογίας, που έχουν βέβαια τη σφραγίδα των πολλαπλών χαρισμάτων της πέννας του, αλλά και την αύρα της μεστότητας του λόγου και μιας πληρέστερης άνεσης στη γραφή. ( ...Απο τα Προλογικά)
...Εκείνο που είναι αξιοσημείωτο ως γεγονός, στην έννοια της ικανοποίησης της ανάγκης για επικοινωνία μεταξύ των συγγενών και από τα δύο μέρη που έχει μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στη μνήμη μου, είναι οι ομαδικές συναντήσεις που προγραμματίζονταν, διοργανώνονταν και πραγμτοποιούνταν, μία ή και δύο ακόμα φορές το χρόνο μεταξύ τους, σε ορισμένο σημείο στο λιβάδι του Ρόπα, που είναι το μέσο περίπου της αποστάσεως μεταξύ των δύο χωριών Κορακιάνας και Σιναράδων. Οι συναντήσεις δε αυτές, απ' ότι τώρα αντιλαμβάνομαι, ήταν το γεγονός της χρονιάς και για τα δύο μέρη, που έδινε μια ξεχωριστή νότα στην καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνων και στις οποίες συμμετείχαν όχι μόνο οι συγγενείς, στενοί και μη, αλλά και γείτονες και φίλοι και από τα δύο χωριά. (... Αντι Προλόγου)

Φωτογραφίες εξωφύλλου
Αριστερά: Σιναραδίτισσα. Από έκδοση της Λαογραφικής Εταρείας  Κέρκυρας.
Δεξιά: Κορακιανίτισσα. Από παλιά φωτογραφία.
Συγγραφέας: Στέλιος Φ. Γραμμένος
Εκδόσεις: Γ.Μ. Καραναστάση
Σελίδες: 222
  







ΚΑΡΑΜΟΥΤΣΟΣ Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Γεννήθηκε το 1941 στην Άφρα Κέρκυρας.
Σπούδασε Φιλολογία, Δημοσιογραφία, Δημοσιολογία και Δημόσιες σχέσεις στην Αθήνα. Εργάστηκε ως reporter στον Αθηναϊκό Τύπο. Υπηρέτησε ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση από το 1966 ως το 1997.
Ευτύχησε να ιδρύσει και αναπτύξει το Γυμνάσιο - Λύκειο Αγρού Κέρκυρας και το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας. Εξέδωσε τα βιβλία: "Ο Τεν Φλωριάς, το εικαστικό και λόγιο έργο του". Κέρκυρα 1997. "Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες" Τ1 Δήμος Παρελείων. Κέρκυρα 2006. "Σουλιωτών Γενεαλογίες". Κέρκυρα 2007. Ως φωτογράφος εξέθεσε: Στην Αθήνα Έκφραση 1, "Δένδρα" 1963. Έκφραση 2, "Οι καθηγητές μου διδάσκοντες" 1964. Στην Κέρκυρα "Η λαϊκή Αρχιτεκτονική του χωριού Σιναράδες" 2005 (πεντάτομο έργο κατατεθειμένο στο Μουσείο της Λαογραφικής και Ιστορικής Εταιρείας Σιναράδων Κέρκυρας). Νυμφεύτηκε τη Μαίρη Π. Γεωργίου και απέκτησαν δύο παιδιά τον Τάκη, τη Ροζαντένια και τον εγγονό Θοδωρή Τσιριγώτη.
Το "τέλος" του μέσα από τον τύπο:
Τραγικό θάνατο βρήκε ο διακεκριμένος Κερκυραίος φιλόλογος, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Κωνσταντίνος Δ. Καραμούτσος χθες (Παρασκευή 4-11-2011) το απόγευμα στην Κέρκυρα. Χτυπήθηκε από ιδιωτικό φορτηγό και υπέκυψε τρεις ώρες μετά, στο νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε.

Ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σιναράδων «Η Κεραδικιά» και η Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας (Μουσείο Σιναράδων) εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Κώστα Καραμούτσου.
Ο απροσδόκητος χαμός του έχει λυπήσει όλους τους Σιναραδίτες αφού ήταν ένας άνθρωπός – επιστήμονας που τον είχαμε γνωρίζει από κοντά και είχε δείξει έμπρακτα την αγάπη του για το χωριό μας.
Η φωτογραφική του έκθεση το 2005 με θέμα "Η λαϊκή Αρχιτεκτονική του χωριού Σιναράδες" όπου παρουσιάστηκε στο χωρίο αλλά και στο Δημοτικό Θέατρο, ενώ ολόκληρη η συλλογή έχει δοθεί στο Λαογραφικό Μουσείο Σιναράδων Μέσης, ήταν μία εκδήλωση σταθμός στην ιστορία του χωριού μας.
Το λεύκωμα με τις «Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικίες» του Δήμου Παρελίων ήταν μία ακόμη μεγάλη προσφορά σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Κέρκυρας.
Το κενό που δημιουργεί ο θάνατος του ακούραστου ερευνητή της τοπικής μας Ιστορίας είναι δυσαναπλήρωτο. Το έργο και η προσφορά του δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Για τα ΔΣ των Συλλόγων
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού - Περιβαλλοντικού Συλλόγου
Μπορμπότης Ιωάννης
Ο Πρόεδρος της Ιστορικής - Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας
Αλαμάνος Φώντας
2.Κερκυραϊκές Αρχοντικές Αγροικιές (τόμος 1) 
Τα αρχοντικά της υπαίθρου της Κέρκυρας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Ο Κ. Καραμούτσος, ακάματος ερευνητής της τοπικής ιστορίας, εξερευνά, αναλύει και παρουσιάζει τα μνημεία της παλιάς φεουδαλικής αριστοκρατίας, τα οποία διάσπαρτα, κοσμούν το νησί μας. Τα πληρέστατα ιστορικά στοιχεία που παρατίθενται, συμπληρώνονται από εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφικό υλικό και σχέδια, τα οποία καλύπτουν σφαιρικά τα παλιά αρχοντικά.




ΣΟΥΡΤΖΙΝΟΣ  Χ.  ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Αυτοβιογραφικό σημείωμα 5-4-2014 
Ο Γιώργος Χ .Σουρτζίνος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1943 όπου και τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο της εποχής του. Μετά τη θητεία του ως έφεδρος υπαξιωματικός στην Βασιλική αεροπορία, κατετάγη στην αστυνομία πόλεων όπου υπηρέτησε για οκτώ χρόνια στην Αθήνα.Ο νόμος περί εντοπιότητας τότε, δεν του επέτρεψε να υπηρετήσει στην ιδιαίτερη πατρίδα του που τόσο υπεραγαπούσε και γι αυτό παραιτήθηκε και επέστρεψε στην Κέρκυρα όπου ασχολήθηκε επαγγελματικά στον ιδιωτικό τομέα.
Από τις τελευταίες τάξεις του γυμνασίου είχε δώσει μια ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον στις απεικονίσεις της Κέρκυρας περασμένων αιώνων, διότι σ΄αυτές παρατηρούσε την ιστορία,την παράδοση και τη λαογραφία του νησιού μας.
Όταν βρέθηκε στην Αθήνα που υπηρετούσε στην αστυνομία πόλεων,του παρουσιάστηκε η πρώτη ευκαιρία ν΄αρχίσει ν΄ αναζητά τις γνωστές μας γκραβούρες (ξυλογραφίες - χαλκογραφίες - λιθογραφίες) και από τότε ξεκίνησε ν΄αγοράζει χαρακτικά με θεματολογία μόνο από την Κέρκυρα.
Σήμερα η συλλογή του αριθμεί 300 και πλέον αυθεντικά χαρακτικά που χρονολογούνται από το 1486 (πρώτη απεικόνιση της Κέρκυρας) μέχρι το 1962.

Κέρκυρα.Ξυλογραφία,από το
PEREGRINIATO IN TERRAM
SANCTAM του BERNHARD VON
BREYDENBACH,1486.
Το πιο παλιό έργο από τη μοναδική συλλογή του.

Η συλλογή αυτή ήταν το κίνητρο ν΄ασχοληθεί με την έρευνα και τη μελέτη της κερκυραϊκής ιστορίας.
Το 1998 εκδίδει το πρώτο βιβλίο του με τίτλο "Κέρκυρα.Ταξίδια στο χρόνο"το οποίο μεταφράστηκε στα αγγλικά,και γερμανικά, ενώ σήμερα κυκλοφορεί η Γ΄έκδοση.


Το 2006 εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο "Τοπωνύμια. Γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας" από το οποίο κυκλοφορεί η Β΄έκδοση.


Το 2011 εξέδωσε το τρίτο του βιβλίο με τίτλο "Ρόπτρα της Κέρκυρας".


Την περίοδο αυτή ασχολείται με τη συγγραφή του νέου του βιβλίου με τον τίτλο "Η Κέρκυρα του μεσοπολέμου 1918 - 1939".
Μέρος της συλλογής των χαρακτικών του έχουν εκτεθεί το 1998 και 2012 στη δημοτική πινακοθήκη της Κέρκυρας,καθώς και στο αρχαιολογικό μουσείο των Ιωαννίνων το 2014.
Ο Γιώργος Χ. Σουρτζίνος διατέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του διοικητικού συμβουλίου τη; Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Από το διαδίκτυο: 
1.http://eftanhsa.blogspot.gr/2013/11/blog-post_23.html
Με τον τίτλο, Τοπωνύμια, γλωσσικές μαρτυρίες στην ιστορική διαδρομή της Κέρκυρας, ο Γιώργος Χ. Σουρτζίνος, παρουσιάζει τη νέα του πνευματική εργασία σε έκδοση της Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρείας Κέρκυρας. Πρόκειται για την λεπτομερή καταγραφή της ονομασίας διαφόρων χωριών, τοποθεσιών, θέσεων, περιοχών της Κέρκυρας. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας με τη λέξη τοπωνύμια χαρακτηρίζονται ειδικές και διακριτικές ονομασίες τοποθεσιών και περιοχών ενός τόπου. Κάθε τοπωνύμιο κρύβει μέσα του πληροφορίες κοινωνικές, θρησκευτικές, τοπογραφικές, γεωγραφικές, λαογραφικές κλπ.
Τα τοπωνύμια αυτά τα συναντάμε διάσπαρτα σε όλη την πόλη και τα προάστια του νησιού.  Αυτά όλα έχουν σχέση με την ιστορία της Κέρκυρας, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την γλώσσα κι΄ακόμα με κάποιο ιστορικό γεγονός. Έτσι τα συναντάμε με τις ονομασίες Σαρόκο, Σπηλιά, Μουράγια, Σπιανάδα, Καμπιέλο και πολλά άλλα

Τα τοπωνύμια είναι ιστορικά, περιβαλλοντικά, ανθρωπονυμικά, αγιωνυμικά, πατριδωνυμικά.

2.http://www.corfustore.gr/index.php?page=shop.product_details&category_id=182&flypage=flypage.tpl&product_id=1219&option=com_virtuemart&Itemid=213&vmcchk=1&Itemid=213
"Kέρκυρα, Ταξίδι στο Χρόνο" - Γιώργος Χ. Σουρτζίνος
Ιστορική - Λαογραφική Εταιρεία Κέρκυρας
Γ' Έκδοση
Ιστορία, Μνημεία, Μουσεία, Ιστορικοί και Αρχαιολογικοί Χώροι , Χαρακτικά
Την προσπάθεια μου για την εργασία αυτή ώθησε η επί τριάντα χρόνια αναζήτηση, συλλογή, έρευνα και μελέτη των Κερκυραϊκών χαρακτικών, καθώς και η αγάπη, το ενδιαφέρον και η ευαισθησία μου για την Κέρκυρα και για ό,τι έχει απομείνει στην πόλη καθώς και σ' ολόκληρο το νησί, από την πολύτιμη κληρονομιά τόσων πολιτισμών στο πέρασμα του χρόνου. Το βιβλίο αυτό στόχο έχει να δώσει στον αναγνώστη μία γενική εικόνα για την Κέρκυρα και για όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν την ιστορία, τα μνημεία, την αρχιτεκτονική και τη μακροχρόνια πνευματική και πολιτιστική μας παράδοση.  [...Γ. Σουρτζίνος]
Το βιβλίο αυτό με τον υπότιτλο "Ιστορία, Μνημεία, Μουσεία, Ιστορικοί και Αρχαιολογικοί Χώροι, Χαρακτικά" ο οποίος και μας κατατοπίζει για τον όγκο των περιεχομένων του βιβλίου, αποτελεί μια νέα και πολύτιμη προσθήκη στην Κερκυραϊκή βιβλιογραφία, διότι με τις 108 θεματικές ενότητες εμφανίζονται σε πλούσιες και προσεκτικά επιλεγμένες έγχρωμες εικόνες που συνοδεύονται με περιγραφές αξιοπρόσεχτης λιτότητας και οικονομίας. Επιπρόσθετα το βιβλίο αυτό περιέχει και διάφορα μυθολογικά και λαογραφικά στοιχεία που το πλουτίζουν ακόμα περισσότερο. Ο συγγραφέας παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα καινοτομία: Έχει οργανώσει το υλικό σε γεωγραφικά αντί από χρονολογικά πλαίσια. Τούτο καθιστά το διάβασμα ιδιαίτερα ευχερές διότι το βιβλίο βασικά είναι φωτογραφικό λεύκωμα πλούσιο σε εικόνες και γκραβούρες όλων των εποχών [...Από τον πρόλογο του Αύγουστου Σορδίνα]

3.http://www.corfustore.gr/index.php?page=shop.product_details&category_id=183&flypage=flypage.tpl&product_id=4559&option=com_virtuemart&Itemid=213
"Ρόπτρα της Κέρκυρας"
Ένα νέο λεύκωμα από τον γνωστό ερευνητή της παλιάς Κέρκυρας, Γιώργο Σουρτζίνο, ο οποίος εδώ αποτυπώνει μία λεπτομέρεια της τοπικής τέχνης, η οποία, όμως, μας εποκαλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την κοινωνική θέση, την οικονομική επιφάνεια, ακόμη και τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις των παλιών Κερκυραίων, όπως αυτές προκύπτουν μέσα από την επιλογή που έκαναν αυτοί στα ρόπτρα που τοποθετούσαν στις εξώθυρές τους.
Υπότιτλος: Ξεχασμένα λαογραφικά στολίδια στις εξώπορτες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου